• Közérzetjavító Centrum

  Közérzetjavító Centrum

  Nagyatád Kossuth u. 12
 • Negatív Ionos Ékszerek

  Negatív Ionos Ékszerek

  Negatív Ionos Karkötő + Fir Nemesacél grade 316L
 • Ceragem

  Közérzetjavító Ceragem ágy
 • Voll-féle elektroakupunktúra

  Voll-féle elektroakupunktúra

  Tudj meg többet egészségi állapotodról, és előzd meg a betegségeket!
 • Viport

  Viport

  Viport – Cardio Szív terhelés és stressz mérése.
 • Gyapjú 100%

  Gyapjú 100%

  Bambusz, Kerámia, Ezüst szálas
 • Közérzetjavító Centrum

  Közérzetjavító Centrum

  Sopron Lehár Ferenc utca 1/a

Táplálékaink értékes anyagai 1. rész - Fehérjék

A TÁPANYAGOK: Az élelmiszerek ereje és energiája

Táplálékaink értékes anyagait hat nagy tápanyagcsoport alkotja:

 • fehérjék
 • szénhidrátok
 • zsírok
 • vitaminok
 • ásványi anyagok
 • másodlagos növényi anyagok (nem elsődleges anyagcsere termékek) Vegyes táplálkozással naponta hozzávetőleg 1,5 g mennyiségű, 5000 -10 000 -féle hatékony másodlagos növényi anyagot juttatunk szervezetünkbe.

 A változatos, tudatos étrendben mindezek megtalálhatóak.

Fehérjék:az emberi szervezet építő kövei

A táplálékunkat képező értékes anyagok közül elsőként a fehérjéket mutatjuk be.

A fehérjék (proteinek) a létező legsokoldalúbb anyagcsoport. Az emberi szervezetben több százezer, feltehetően félmillió különböző fehérje található, amelyekről még nincsenek pontos ismereteink. Vannak köztük rendkívül komplex és bonyolult felépítésűeket. Vannak, amelyek csak rövid életűek szervezetünkben, és gyorsan másféle fehérjévé alakulnak át, ugyanakkor léteznek teljesen stabil fehérjék is.

A legkülönbözőbb feladatokat látják el szervezetünkben, nem csak építőanyagként, de információs eszközül is szolgálnak. Építőanyagként ezek képezik a sejtek vázát, de ezekből épülnek fel a fehérvérsejtek és az immunrendszer más összetevői is, fontos szerepük van a növekedésben, a sejtek regenerálásában, és a betegségekkel szembeni védekezésben. Pl. a kollagén bőrünk építőanyaga; a keratin nevű fehérje nélkül nem nő a haj és a köröm; a miozin és az aktin az izomzat alkotórésze; sok-sok más fehérje felelős a vérrendszer, a szív s az agy és más szervek működéséért, de nélkülük csontrendszerünk és fogazatunk sem lehetne stabil. A szállító fehérjék juttatják el a tüdőből az oxigént oda, ahol éppen szüksége van rá a szervezetnek, más fehérjék táplálékmolekulákat, vitaminokat és ásványi anyagokat juttatnak a sejtekbe vagy szállítanak egyik szervtől a másikhoz.

A fehérjék hírvivő anyagként és enzimként is funkcionálnak, elősegítve újabb molekulák képződését. Bizonyos folyamatok elindításával a fehérjék akadályozzák meg, hogy a vér és a szövetek túlságosan savasakká vagy lúgosakká váljanak, ezek biztosítják a szervezet folyadékháztartásának egyensúlyát, és más anyagokkal együtt szabályozzák a véralvadást is. Ennélfogva a fehérjék energiaforrásként is működnek. Hozzávetőleg grammonként 4 kilkalóriát jelentenek, és általában akkor kerülnek lebontásra, ha a szervezetben nem áll rendelkezésre elegendő zsír vagy szénhidrát.

 

Fehérje nélkül nincs egészséges élet

A fehérjék aminósavakból épülnek fel. A természet eme hatalmas kémiai építőszekrénye, az a molekulacsoport biztosítja a fehérjék ilyen sokféle, változatos létezési formáját. Több mint 200 -féle aminósav létezik, ezek többsége a növényi anyagcserében játszik szerepet. Számunkra pillanatnyilag az emberi szervezetben előforduló 20 aminósav érdekes. Minthogy a táplálékainkban található fehérje igen nagy molekulából áll, az emésztés folyamatában ezeket aminosavakra kell lebontani. Csak ezek tudnak áthatolni a bélfalon, és bekerülni a vérkeringésünkbe, hogy onnan a májba vagy a test sejtjeibe jutva új anyagokká alakulhassanak át.

Bár az emberi szervezet a legtöbb aminosavat képes önmaga ellőállítani, kilenc előállítására nem képes. Ezeket táplálék formájában kell a szervezetbe juttatnunk, mégpedig mind a kilencet. Ezeket a létfontosságú aminosavakat nevezzük esszenciális aminosavaknak (gyermekek és igen súlyos betegek esetében előfordul, hogy a szervezet képtelen további négy aminosav előállítására, ezeket szemiesszenciális aminosavaknak nevezzük). Ahhoz, hogy egy gyermek egészségesen fejlődjön, a felnőtt testileg, lelkileg munkaképes legyen, ellenálljon a betegségeknek, és képes legyen a szaporodásra, elengedhetetlen, hogy valamennyi aminosav egyidejűleg és a kellő mennyiségben a szervezet rendelkezésére álljon.

 

Ha csak egyetlen létfontosságú aminosav is hiányzik, a fehérjeszintézis akadozik. Gyengének, erőtlennek érezzük magunkat, a gyermek nem fejlődik kellőképpen, időskorban felgyorsul az öregedési folyamat.

 

A biológiailag magas értékű fehérje

Az a táplálék nevezhető „biológiailag magas értékű fehérjének”, amely tartalmazza az összes létfontosságú aminosavat. Hosszú ideig csak az állati fehérjéket, mindenekelőtt a húsokat tartották teljes értékű fehérjeforrásnak

Időközben azonban közismertté vált, hogy azok a vegetáriánusok is tökéletes egészségnek örvendhetnek, akik nem zárkóznak el a tojás és a tej fogyasztása elől, és tudatosan kombinálják a fehérjetartalmú főzelékféléket, hüvelyeseket, gabonaféléket, burgonyát.

A számos országban népételnek számító kukoricás bab jó példa arra, hogy a modern tudomány igazolta a hagyományos népi tapasztalat igazát. Mindkét összetevő hatféle aminosavat tartalmaz, közte két-két olyan, amely a másikban nem található, így összességében nyolcféle aminosav található a bab és a kukorica kombinációjában, amely így csaknem teljes értékű fehérjének nevezhető. Ennél is tökéletesebb megoldás, ha zabpelyhet fogyasztunk tejtermékkel, így valamennyi létfontosságú aminosav bejut szervezetünkbe.

 

Megfelelő kombinációk:

 • szárazhüvelyesek és gabonamagvak
 • szárazhüvelyesek és olajosmagvak
 • olajosmagvak és gabonamagvak
 • gabonamagvak és tejfehérje

 

Mennyi fehérjére van szükségünk?

Közismert, hogy a gyermekeknek és az időseknek több fehérjére van szükségük, mint a középkorúaknak.

A gyermekeknek a sejtek gyors növekedési üteme miatt, az időseknek a sejtek megújítása érdekében.

A fejlődő országokban gyakran tragikus következményekkel jár a fehérjeellátás hiánya, rengetegen válnak a fehérjehiány áldozatává, egy ideig normálisan fejlődnek, de immunrendszerük igen gyenge, s ezért igen nagy a csecsemőhalandóság. A fejlett ipari országokban ugyanakkor épp ellenkezőleg, túlságosan magas a fehérjefogyasztás. Ha túl sok fehérjét fogyasztunk, a felesleget a máj zsírrá alakítja át, és azt a szervezet tárolja, éppen ezért nem tekinthető okos módszernek a fehérjére alapozott fogyókúra. A túlzott fehérjefogyasztás megterheli a vesét és a májat is, és megzavarja a szervezet kálcium háztartását.

Elegendő, ha táplálkozásunknak mindössze 10-15%-a áll fehérjéből, azaz gyermek és kamasz esetében testsúlykilógrammonként 2 gramm, felnőtt esetében 1-1,5 gramm – terhes és szoptatós anyák esetében ennél kissé több. Ez teljes mértékben biztosítható vegyes étkezéssel: sok zöldséggel és hüvelyesekkel, alkalomszerűen hússal és hallal, valamint kellő mennyiségű tejjel, tejtermékkel és tojással. Minthogy a fehérjeszükségletet egy jó adag hús vagy hal önmagában biztosítja, ilyen ebéd fogyasztásakor további fehérjebevitelre aznap nincs szükség.

60 év felett feltétlenül gondoskodni kell a napi fehérjebevitelről (1,2 gramm testsúlykilógrammonként). Elsősorban a rossz anyagi helyzetben élők, nagyon idősek és egyedülállók között fordul elő gyakrabban, hogy nem fogyasztanak kellő mennyiségű fehérjét. Idősek eseténben erre a legegyszerűbb megoldás, ha szokásos étkezésük mellett napi három csésze tejet fogyasztanak – a tej kalciumtartalma révén egyben segít a csontritkulás megelőzésében is.

 

Felhasznált Irodalom: Dr. Siegfried Schlett: A 100 legfontosabb élelmiszer

Találatok: 3836
joomla pricing table module

Közérzetjavító Centrum, Klubjaink elérhetőek

Te már kihasználtad a lehetőséget? Jelentkeztél már Voll-féle állapotfelmérésre? Tudj meg többet egészségi állapotodról, és előzd meg a betegségeket! Hívd a megadott telefonszámot és egyeztess időpontot. A Voll-féle elektroakupunktúra olyan kiegészítő állapotfelmérő módszer, melynek segítségével még a betegségek megjelenése előtt lehet tájékozódni a szervezetben zajló - tüneteket még nem okozó - kóros folyamatokról. Elérhetőség. 7200 Dombóvár Hunyadi Tér 30 1/2 Tel: +36-20/589-6878
Te már kihasználtad a lehetőséget? Jelentkeztél már Voll-féle állapotfelmérésre? Tudj meg többet egészségi állapotodról, és előzd meg a betegségeket! Hívd a megadott telefonszámot és egyeztess időpontot. A Voll-féle elektroakupunktúra olyan kiegészítő állapotfelmérő módszer, melynek segítségével még a betegségek megjelenése előtt lehet tájékozódni a szervezetben zajló - tüneteket még nem okozó - kóros folyamatokról. Elérhetőség. Brutyó Erika 7500 Nagyatád Kossuth u. 12 Tel: +36-30/375 1071
Te már kihasználtad a lehetőséget? Jelentkeztél már Voll-féle állapotfelmérésre? Tudj meg többet egészségi állapotodról, és előzd meg a betegségeket! Hívd a megadott telefonszámot és egyeztess időpontot. A Voll-féle elektroakupunktúra olyan kiegészítő állapotfelmérő módszer, melynek segítségével még a betegségek megjelenése előtt lehet tájékozódni a szervezetben zajló - tüneteket még nem okozó - kóros folyamatokról. Soproni Klubunk hivatalos Energy termékforgalmazó. Elérhetőség. Sopron Lehár Ferenc utca 1/a Tel. 99/318-759 Mob. +36-70/630-0991 Nyitvatartás: Hétfőtől-Péntekig: 11:00–13:00-ig. 14:00–17:00-ig.
Te már kihasználtad a lehetőséget? Jelentkeztél már Voll-féle állapotfelmérésre? Tudj meg többet egészségi állapotodról, és előzd meg a betegségeket! Hívd a megadott telefonszámot és egyeztess időpontot. A Voll-féle elektroakupunktúra olyan kiegészítő állapotfelmérő módszer, melynek segítségével még a betegségek megjelenése előtt lehet tájékozódni a szervezetben zajló - tüneteket még nem okozó - kóros folyamatokról. Elérhetőség. Maróti Andrea Karát Szépségklinika Szombathely Kossuth Lajos u. 13 Mob. +36-20/326-6751
Te már kihasználtad a lehetőséget? Jelentkeztél már Voll-féle állapotfelmérésre?Tudj meg többet egészségi állapotodról,és előzd meg a betegségek kialakulását. A mérésekkel még csak energia szintet látunk ,ami még időben jelzi az adott problémák kialakulását. Elérhetőség. Zrubecz Lívia+36-70/949-5818
Joomla Tabs Module

Centrum Dombóvár

Centrum Nagyatád

Centrum Sopron

Centrum Szombathely