Mi választja el egymástól az egészséget és a betegséget?

Egészség és a betegség...
1. Kicsattanó energiát érzel nap-mint nap. Ez is változó, hisz tökéletes, állandó egészség ebben a világban egyelőre nincs. Inkább csak tünetmentes állapot.

2. Néhány szerved energetikai állapota kibillen a harmóniából. Ekkor még nem érzékelsz semmit, teljesen egészségesnek érzed magad. Ez a kezdeti állapot klinikai módszerekkel még nem kimutatható, de különféle sejtrezgéseket mérő/rögzítő berendezések már érzékelik az elváltozást (dr. Voll -féle elektro-akkupunktúrás állapotfelmérés, élő vércsepp analízis, biorezonancia stb..). Ez az állapot még nagyon könnyen és gyorsan visszafordítható!

3. Már több szerved rosszul működik, de te (valószínű), hogy még mindig nem érzel semmit. (Kivéve, ha azok közé az emberek közé tartozol, akik képesek különösen figyelni magukra, a testük-lelkük jelzéseire (rezgéseire). Ezek az elváltozások, már klinikai módszerekkel (CT, MR, ultrahang stb...) vagy a nálunk igénybe vehető teljes test elemző készülék: a Magnetspace segítségével egyértelműen kimutathatóak. Még mindig könnyebben visszafordítható, mintha átlépsz a 4. fázisba!!

4. A betegség állapota. Megjelennek a tünetek: pl. fájdalom érzet. (Bár a fájdalomküszöbünk eltérő, így a fájdalom, mint vészharang sem jelez egyformán mindenkinek). És akkor még szerencséd van, ha fájdalmat érzel, hiszen az egy vészjelzés a szervezetedtől! Hiszen derült égből villámcsapásként is szembe találkozhatsz, valamelyik rettegett betegséggel, amiről eddig azt gondoltad: téged biztosan elfog kerülni, hisz miért éppen te? Ez az a fázis, ami már sokkal nehezebben visszafordítható, ha egyáltalán sikerül. Sok-sok idő, türelem, elszántság, bátorság, és nem utolsó sorban sok pénz kell hozzá, hogy újra: EGÉSZ-séges lehess.

Ugye nem akarod megvárni a 4. fázist???

Mit tehetsz?
Ha nincsenek még tüneteid, de kíváncsi természet vagy, gyere el hozzánk, és választhatsz eljárást, amivel kiderítheted, hogyan is áll a te szervezeted. (Reméljük elfogadható lesz, amit hallasz, és megnyugtat téged!)

Háromféle eljárás közül választhatsz: 1. dr.Voll -féle elektroakkupunktúra, 2. Magnetspace, 3. Élő vércseppvizsgálat (ez még nem minden klubunkban működik).

És még mit tehetsz?
Alakíts ki, jó egészség megőrző szokásokat!A 17 egészség megőrző szokásról szóló cikkünket talán már olvastad is!

Ismétlésként az egészség megőrző szokások (nem fontossági sorrendben):
1. Friss levegő, napfény
2. Önismeret-kommunikáció
3. Pihenés (elegendő alvás), lazítás
4. Egészséges, tiszta környezet
5. Munka öröme
6. Öngyógyító módszerek alkalmazása
7. Tiszta víz fogyasztása
8. Zene gyógyító ereje
9. Tanulás élethosszig
10. Napi étrend kiegészítés
11. Ésszerű, egészséges táplálkozás
12. Stressz-kezelés (a nekünk legmegfelelőbb megtalálása)
13. Rendszeres mozgás, sportolás
14. Szenvedély betegségektől mentes élet
15. Felelősség felvállalása
16. Nevetés
17. Szeretet gyakorlása

Akkor nézzük az elsőt: Friss levegő

Gyakran az egyhangú munka annyira kifáraszt bennünket, hogy végtagjaink elnehezednek. Minél érdekesebb és lelkesítőbb tevékenységet végzünk, annál inkább belevisszük az egyéniségünket, és ezért elfelejtünk szabályosan lélegezni. Ezt a hiányosságot legegyszerűbb módon szüntethetjük meg. Tegyünk nyugodt és lazító sétát a friss levegőn, hiszen ez mély lélegzést tesz szükségessé.

Ezzel a módszerrel sokkal jobban megszabadulunk a fáradtságtól, mintha lefeküdnénk pihenni egy oxigénben szegény szobában. Minden olyan betegség esetében, ami nem zárja ki a szabad levegőn végzett tevékenységet, a gyógyulás előjelei sokkal hamarabb megmutatkoznak, ha a beteg rendszeresen több oxigénhez jut a szabad levegőn sétálva, vagy ha lehet az erdők fűszeres levegőjét szíva. Aki tudatosan követi ezt a tanácsot, számíthat a sikerre.

A depressziót is elűzheti a szabadban tett egy órás séta. Igaz, hogy ha lassan sétálunk, nem olyan hasznos, mintha gyorsan járnánk. Akkor ugyanis szaporább a légzésünk, aminek következtében az agysejtek teljesen kitisztulnak és újból normálisan tudnak működni. Tény, hogy a friss levegő előnyös hatását nem értékelik eléggé. Sok ember arra sem gondol, hogy szobáit rendszeresen szellőztesse. Így fordulhat elő, hogy belépve egy szobába, vagy egy műhelybe, teljesen elakad a lélegzetünk, annyira elhasznált ott a levegő. És eközben, az ott lévő- élő emberek ezt észre sem veszik. „Engedjétek a nyitott ablakon behatolni a fényt, a levegőt és a napot”

Ezt a szabályt különösen a betegszobák esetében kell alkalmazni. A bennreked beteges gázok és anyagok, mind a beteg, mind ápolói számára ártalmasak. A levegőt tehát rendszeresen fel kell frissíteni.

A járásképtelen betegeknek időről időre ki kell szellőztetni a szobáját, hogy a bejövő oxigéndús levegő gyorsítsa a gyógyulást. Oxigénhiánnyal ez nem volna lehetséges. Mindezt tavasszal és nyáron könnyebb megvalósítani, de mi van késő ősszel és télen, amikor már hideg van? Vajon ha kevés a tüzelőnk, akkor is szükség van a levegő rendszeres és gyakori felfrissítésére? Válaszért forduljunk a fűtés szakértőjéhez. Íme körülbelül ezt mondja: A tűznek is szüksége van oxigénre. Minél elhasználtabb a levegő, annál oxigénszegényebb. Ahhoz, hogy megfelelő hőmérsékletet érjünk el és a lehető leginkább kihasználjuk fakészletünket, elég gyakran ki kell szellőztetnünk a szobát és be kell engednünk az oxigénben gazdag friss levegőt. A szoba Hamar felmelegszik, mert a friss levegő jobban átmelegszik, mint az elhasznált. Még egy érdekesség: Ha módunkban áll, mélyreható beszélgetést folytatni rákkutatókkal, megtudhatjuk többek között, hogy a rákos sejt oxigénben szegény sejt. Más kutatók, akik a reumával, az ízületi gyulladással, a cukorbajjal és egyéb betegségekkel foglalkoznak, ugyanerről a tapasztalatról számolnak be. Modern korunk emberiségének több a pénze és a kényelme, de oxigénhiányban szenved. Hány cukorbeteg esne kómába, ha időről időre valaki nem kényszeríteni őket, hogy több oxigént lélegezzenek be!

A napfényről:

Egyre többet olvashatunk a napozás káros – elsősorban bőrrákot okozó – hatásairól. Az ózonréteg elvékonyodásáról szólnak a hírek, és az időjárás-jelentésekben rendszeresen felhívják a figyelmünket arra, hogy a déli órákban ne tartózkodjunk a tűző napon.

Ugyanakkor nem mehetünk el szó nélkül a napfény jótékony hatásai mellett. Pozitívan befolyásolja hangulatunkat, és elengedhetetlen egy, a D-vitaminhoz hasonló hatású vegyület szintéziséhez. Bonyolult biokémiai folyamatokon keresztül egy koleszterinalapú vegyületből ultraibolya sugárzás hatására a bőrben D3-vitamin képződik, mely a kalcium- és foszforanyagcserét szabályozó hormonná alakul tovább.

Segíti a kalcium és foszfor felszívódását, az ásványok beépülését a csontokba – ez hat a csontnövekedésre és -gyógyulásra.

Akár a vitamin, akár a napfény energiájának hiánya gyermekeknél angolkórt, a csontok ásványianyag-tartalmának csökkenését okozza. A XX. század elején oly gyakori gyermekbetegségben a csontok fejlődése, növekedése szenvedett zavart, ezért azok deformálódtak. Ismert számos olyan bőrbetegség is, amely a napfény hatására javul, a betegek panaszai csökkennek.

A pattanásos bőrűek és ekcémás betegek egy csoportja is tapasztalhatja a nyári napfény jótékony hatását. Pikkelysömör esetén ugyancsak jól kihasználható a napfény gyógyító hatása.

A napfürdőzés és a bőrrák közötti összefüggés ismert és jól dokumentált. De néhány éve brit orvosok szükségesnek tartották felhívni a figyelmet arra is, hogy a Nap sugarai nem csak ártalmasak lehetnek. Bizonyítékokkal igazolták, hogy a napsugár jótékony hatása túltehet a bőrrák kialakulásának potenciális veszélyén. Felismerték, hogy a napozás eredményeként a szervezetben keletkező D3-vitamin védelmet nyújthat bizonyos szívbetegségekkel szemben. Statisztikailag is kimutatták, hogy a szív- és érrendszeri megbetegedések okozta halálozások számának növekedése összefügg azzal, hogy az utóbbi évtizedekben az emberek többsége kevesebbet tartózkodik a napon.

A napfény élettani hatásai:
1. A napfény fokozza a bőrlégzést, ezzel segíti a szervezet méregtelenedését.
2. A Nap melege által kiváltott izzadás tovább fokozza a káros anyagok távozását, és a fölösleges víztől is megszabadít.
3. Az izzadás által megindított nagyobb anyagcsere-forgalom növeli a test ellenálló képességét.
4. A napfürdő jó hatással van a gyógyuló sebekre, gyorsítja a regenerációt.
5. A napfény hatására a bőrben D vitamin keletkezik, mely az anyagcserében és a csontfejlődésben is komoly szerepet játszik.
6. A napfény javítja a vérkeringést, a szívműködést.
7. A nap melege tágító hatású az erekre, így görcsoldóként is kiváló.
8. Meglepő lehet, de a napfürdőzés alatt az izomzat is gyarapszik minden különösebb erőkifejtés nélkül.
9. A Napnak fertőtlenítő, baktériumölő hatása is van.
10. A napfényes hónapokban gyorsabban nőnek a gyerekek.
11. Mindezeken kívül a napsütés derűssé tesz, oldja a szorongásokat, csökkenti a félelmeket, a depressziót.

Ne hagyjuk tehát figyelmen kívül a napfény jótékony hatásait! Mindenki saját bőrtípusának megfelelően válassza meg a napozás optimális időtartamát, és ne feledkezzünk meg a bőrünket óvó krémek haszmálatáról sem. Kerüljük továbbá a közvetlen napsugárzást a déli órákban. Feltétlen napozzunk tehát, de mértékkel!
Cs.L.

Felhasznált irodalmak: A. Vogel: Kis Doktor, Patika magazin.

2021 © Közérzetjavító Centrum - Minden jog fenntartva